1240849945_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä mainiossa, kaksiosaisessa artikkelissa Merja Kontinen (kuvassa) kertoo hauskasti ja asiantuntemuksella kokemuksiaan Italiassa opiskelijavaihtovuotenaan.

Tunteet vaihtelevat kuukausittain,  jopa päivittäin 

Seikkailemaan - ja seikkailu tämä opiskelijavaihtoon lähteminen todella on - kannattaa lähteä ajatuksella, että ottaa vastaan kaiken, mitä tuleman pitää. Alistua ei kannata, vaan olla tietoinen siitä, että tulossa on ongelmia, vaikeuksia ja hankaluuksia, mutta myös valtava uusi ja elämää laajentava kokemus. Asenteella, että elämä on mielenkiintoista, vastukset voi voittaa ja uusista asioista nauttia.

Maassa maan tavalla - jos lait ovat italialaisten mielestä tehty kierrettäviksi, niin suomalaisen tiukkapipoisen ei aina kannata puskea päin seinää. Kierrä ja toimi kuin muutkin. Mene siitä, mistä italiaanokin, vaikka aita olisi sillä kohdalla matalin ja vaikka se kaivertaisi suomalaisen tarkkaa omaatuntoa. Noudata verso-kulttuuria eli sitä, että asiat ovat vähän sinnepäin, eivät niin nuukia ja tarkkoja. Lakeja on tuhansia, sääntöjä biljoonia, byrokratia piirun tarkkaa ja täsmällistä, mutta millään ei ole mitään aikatauluja - vain kymmenesosa italialaisista noudattaa sääntöjä ja lakeja. Italiaan kannattaa lähteä ajatuksella, että kaikki ei ole niin kohdallaan, joka paikassa vähän rempattaa, mutta ne ehkä - forse, forse no - korjataan huomenna. Tai ensi viikolla, mutta korjataan kuitenkin. Kerjäläisiä, kaupustelijoita ja laittomasti maahan tulleita siirtolaisia pyörii jaloissa välillä tuskastuttavan paljon.

Vaihdon tarkoitus - siis se alkuperäinen, hieno periaate 70-luvulla, jolloin yhdentyvää Eurooppaa rakennettiin - on ollut maailmankatsomuksen laajentaminen, suvaitsevaisuuden lisääntyminen, erilaisuuden hyväksyminen. Nämä ovat yhä hyviä periaatteita, mutta eivät enää niinkään sitä, mitä vaihdolta nyt haetaan. Nyt etsitään kansainvälisyyttä, kulttuurien tuntemuksen lisääntymistä, kaupankäynnin mahdollisuuksien laajentamista. Suvaitsevaisuus kyllä lisääntyy ja erilaisuutta näkee, mutta niiden hyväksymiseen vaikuttaa suunnattomasti tänne tulleiden vaihto-opiskelijoiden asenne ja tavat. Vaihto-opiskelija edustaa omaa maataan ja antaa siitä muille täsmälleen sen kuvan, kuinka hän itse käyttäytyy. Vastapuolella oleva joko lisää suvaitsevaisuuttaan tai tyrmää koko tuon maan yhden ja ainoan typerästi käyttäytyvän opiskelijan vuoksi. Kansainvälinen yhteistyö loppuu.

Tutustu etukäteen maan kulttuuriin ja kieleen

Opiskelijavaihtoon lähtemistä harkitessa kannattaa tutustua etukäteen maan kulttuuriin, tutustua todella hyvin. Ruokakulttuuri, tavat, historia, maantiede ja kieli - siinä riittää sarkaa moneksi viikoksi ja kuukaudeksi. Etukäteistietämisellä voi ennakoida kulttuurishokin vaikutuksia, mutta myös kasvattaa ymmärrystä toimintatavoista ja erilaisuuden taustoista. Totta kai tämä sama koskee myös toiseen maahan tutkintoa suorittamaan lähtevää, vielä paljon enemmässä määrin.

Tulevan maan kielitaidon hallitsemiseksi ei riitä jokin pikainen intensiivikurssi kuukautta ennen lähtöä. Jokainen intensiivinen asia ja sana jäävät pimentoon sillä hetkellä, kun edessä istuu tiukka virkailija, joka ei ymmärrä yhtään tolkutetusta englannin kielestä. Asia on käsiteltävä, paperit vietävä eteenpäin eikä virkailija odota intensiivisanojen löytymistä aivosopukoista.

Kulttuurishokkia ei voi välttää 

Kulttuurishokki tulee aina ja jokaiselle. Toisilla se tulee aikaisemmin, toisilla lievempänä, mutta joskus se hautaa toiset peiton alle. Vaikka asiaan kuinka varautuisi, niin se tulee jokaisen kohdalle. Kulttuurishokki voi olla ylenmääräistä viehätystä ja ihailua, mutta myös yllättyneisyyttä. Minulle tuli ensin yllätys ja torjunta siitä, että ei tämä tällaista ollut viime kerralla, kun kävin Italiassa. Sitten tuli hämmennys, että onko tämä tosiaan näin ja että tähänkö on nyt sopeuduttava. Näitä seurasi hätäännys, että mitä minä nyt teen, mihin pitää mennä, milloin ja miten. Tuntui, että olen avuttoman onneton - olin aivan pallo hukassa. Näiden rinnalla kulki ärtymys. Osaan kieltä, mutta minulle vastattiin jatkuvasti englanniksi tai puhuttiin vieressä muille virkailijoille aivan kuin minua ei siinä olisikaan. Näihin en ollut varautunut.

Täällä on oltava ja sopeuduttava

Väliin tuli ihastusta, kun sain kehuja italialaisilta. Avuttomuutta aiheutti se, etten ole vieraisilla, lomalla, vaan täällä on nyt oltava ja sopeuduttava. Vaikka mitään ei löydy eikä tiedä, mistä etsiä, niin silti on vain etsittävä. Kaikki oudot tavat aiheuttivat päänsärkyä. Pää oli täynnä uusia sanoja, joita tuli tulvimalla lisää. Kaikki ennen osatut, vanhat sanat hävisivät johonkin. Sinne samaan paikkaan tuntuivat häviävän uudetkin sanat joka päivä. Vihaisuutta aiheuttivat äkkipikaiset italialaiset, jotka karjuivat syyttä suotta ja yllättivät rauhallisen suomalaisen. Koti-ikävä tuli, kun kuulin Suomen säätilan, näin lunta ja pakkasta ja kun kuulin omien koirien äänen tietokoneen kaiuttimista tai näin kadulla vastaantulevan häntää heiluttavan naapurinkoiran. Tekemisen puutteen iskiessä tuli mieleen, mitä kaikkea voisinkaan tehdä juuri nyt kotona. Tunteet vaihtelevat kuukausittain ja joskus jopa päivittäin - ja välillä tulee aivan irrationaalisia ajatuksia. Vaihdon ollessa puolessa välissä tuli kyllästyminen ja halu palata kotiin.  (Jatkuu

Merja Kontinen