Sofi Oksaselta on ilmestynyt uusi teos Liian lyhyt hame, kertomuksia keittiöstä. Siihen liittyy myös Maija Kaunismaan sävellyksiin pohjaava samanniminen tupla-cd. Ne osuvat totisesti aikaan. Ne kiertyvät naisvihan ja väkivallan ympärille. Teosten mukaan naisen keho on kaikkea muuta kuin yksityisasia, naisen kunniasta puhumattakaan. Häpeänsä nainen kantaa itse sen sijaan, usein hyvin yksin.

Kirjan loppuluvussa todetaan, että Suomi on poikkeuksellisen väkivaltainen maa, eivätkä edes terveydenhuollon ammattilaiset tunnista lähisuhdeväkivallan uhreja. Pahoinpitelyrikos tuli virallisen syytteen alaiseksi Suomessa vasta vuonna 1995 ja poliisi ryhtyi tilastoimaan perheväkivaltaisuuksia vasta 1996. Ja Suomen oikeudessa vain joka viides raiskaus johtaa tuomioon. (Lainattu teksti Pirkko Kotirannan käsialaa HS.)

Surullista luettavaa todella. Onkohan kukaan tutkinut sitä, miksi Suomessa niin usein,  yhä edelleen erimielisyydet ratkaistaan nyrkillä. Ja joskus vain sen vuoksi, että itsellä on paha olla. (RVC)