... ällikällä lyöty ja vihainen

Palatessani lyhyeltä Rooman reissulta sattui seuraava, todella uskomaton tapaus.  Vieressäni junassa istui nuori tyttö, joka kertoi tulevansa Etelä-Amerikasta ja menevänsä tervehtimään ystävätärtään Terniin.  Junamatkan hinta oli noin 7 euroa.  Kyse ei siis ollut EuroStarista, vaan paljon hitaammasta ja halvemmasta junasta.

Kuten useimmat lukijoista varmaan tietävätkin,  jos junalippuun ei sisälly paikanvarausta, lippu tulee leimata ja siten vahvistaa sen käyttö ”obliteratrice”-nimisessä koneessa ennen junaan nousua, ja siten vahvistaa sen käyttö. Muuten joutuu maksamaan sakot.  Sama koskee lippuja, joita ei käytetäkään alkuperäisen tilauksen mukaiseen junaan, johon oli varattu paikka.

Tämä kaikki on kirjoitettuna lipun taakse pienikokoisin kirjaimin italiaksi. Lisäksi asia kerrotaan tiivistäen englanniksi.  Muun kielisiä selityksiä  lipussa ei ole.  Ei saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, eikä venäjäksikään, suomesta nyt puhumattakaan. 

Se mikä jätetään kertomatta myös italiaksi ja englanniksikin, puhumattakaan muista kielistä, on sakkojen suuruus. Se on nykyään 50 euroa, ja jos et maksa suosiolla heti paikalla, summa nousee 100 euroon. Siis sakot tulevat myös lipun leimaamattomuudesta, eikä ainoastaan siitä, ettei ole ollenkaan lippua.  

Ovatpa keksineet hyvän rahapajan!  Sellaisen vaikutuksen síitä ainakin sain eilen  2. heinäkuuta keskipäivän aikaan junassa, jossa matkusti myös edellä mainittu nuori nainen  Etelä-Amerikasta. Hän ei ymmärrä englantia, mutta italiaa kylläkin jonkin verran.

Lipun myyjät eivät olleet kertoneet hänelle, että hänen olisi pitänyt leimata noin seitsemän euron arvoinen lippunsa. Sen seurauksena naispuolinen lippujen  tarkastaja mätkäytti hänelle todella röyhkeiltä tuntuvat 50 euron sakot. Tyttöparka?

Mielestäni  (ja monen muunkin kanssamatkustajani mielestä) sakko oli todella kohtuuton. Olen suorastaan raivoissani! Yritetäänkö Italiassa parantaa junaliikenteen kannattavuutta keräten  sakkorahat köyhiltä?  EuroStar-junissahan on paikanvaraukset, jolloin lippuja ei tarvitse leimata, tosin hintakin on vähintään kaksinkertainen. Kaikilla ei ole sellaiseen varaa.

Tässä on myös hätävarjelun liioittelua. Koko systeemihän perustuu epäilyyn, että matkustaja voisi käyttää leimaamattoman lipun uudelleen, koska se on voimassa kaksi kuukautta.  Siitä ei kuitenkaan ole mitään todisteita, että näin todella tapahtuisi.  Ja jos kielitaidottomana törmää ensi kerran sanaan convalidare, ei kenties edes ymmärrä koko sanan merkitystäkään.

Jos tällainen rahastus jatkuu turistien suosimassa Italiassa, voi käydä niinkin, että kun sana leviää tällaisten tapausten myötä, turistien määräkin alkaa aikaa myöten ratkaisevasti huveta.   Sanokaa minun sanoneeni.  (RVC)

oooo

PS. Olisi muuten voinut sattua minullekin, sillä kun Terminin asemalla olin ostamassa paluulippua Jesiin, kauhistuneena pitikiin lippujonoihin päätin mennä itsepalvelukoneelle. Muuan nuorimies tuli apuun ja sain lipun käteeni tekemättä mitään. Hän myös leimasi sen, mikä olisi saattanut jäädä minulta tekemättä. Joten mielelläni annoin hänelle siitä hyvästä muutaman kolikon.  (RVC)