1970-luvulla Suomen valtion virastoissa kiertäneen leikkimielisen pakinan alkuperäistä kirjoittajaa ei kai kukaan enää taida muistaa.  Alkuperäistä tekstiä on hiukan muokattu Italian oloja ajatellen.

 MIEHENPITO LEMMIKKINÄ

Miehen pito lemmikkinä on saavuttanut sellaisen suosion, kuin se helposti kesyyntyvänä ja miellyttävänä olentona epäilemättä ansaitseekin.  Sillä onkin muihin suosittuihin, kuten koiraan, kissaan tai kultakaloihin verrattuna erinäisiä, kiistattomia etuja, joskaan makuasioista ei kannata kiistellä. Useimpien miestä pitäneiden tuttavieni ja omatkin kokemukseni ovat olleet voittopuolisesti myönteiset. Eräskin tuttavistani sanoi hiljattain, että hän tämän nykyisen miehensä jälkeen epäilemättä ottaa jälleen miehen lemmikikseen, eikä esimerkiksi hamsteria, jota oli myös ajatellut.

Miestä suositellaan erityisesti yksinäiselle naishenkilölle.  Mikäpä olisikaan miellyttävämpää kuin töistä tai kaupasta kotiin palatessa tavata kotiovella iloisesti häntäänsä heiluttava mies.  Lapsiperheet sen sijaan harkitkoon tarkkaan, onko heillä todella edellytyksiä pitää miestä jatkuvasti.  Lapset näet saattavat herkästi ärsyttää joitakin mieslajeja. Eikä vihainen ja ärsytettynä karjahteleva mies ole lainkaan miellyttävä sen enempää perheelle kuin naapureillekaan. Sen sijaan hyvin hoidettu, syötetty ja juotettu mies on oikea kaunistus kodille. Myös ns. kesämiehen ottamista tulisi välttää. Kesän jälkeen hylätty mies villiintyy ja kyvyttömänä huolehtimaan itsestään hän voi olla vahingoksi itselleen ja ympäristölleen. Vastaavasti myöskään hänen jättämisensä yksin loman ajaksi, varsinkaan koko kesäksi, ei ole suositeltavaa.

Miehelle kelpaa yleensä jokapäiväiseksi ravinnoksi oivallisesti tavallinen kotiruoka. Tosin jotkin mieslajit, kuten italialaiset, tuppaavat olemaan hieman nirsoja ruokansa suhteen. Joten suosittelemme ainakin jonkinlaisen keittokurssin suorittamista ennen italialaisen miehen ottamista. Tietysti miestä voi käyttäää myös ravintoloissa, ja ainakin silloin tällöin se on jopa suositeltavaa.  Juomisen suhteen ei ole ongelmia. Jos mies on suomalainen, Alkon koko nimikkeistö tulee yleensä kysymykseen, ulkomaiset merkit mukaan lukien.  Italialainen tarvitsee tietysti sen varttilitransa viiniä joka aterialla, mutta väkeviä harvemmin. Jotkut ovat saaneet miehen juomaan jopa vettäkin, mikä tulee todella edulliseksi.

Mies oppii yleensä siistiksi. Satunnaisten vahinkojen sattuessa lempeä kärsivällisyys on paikallaan. Miehelle on parasta sallia myös tietty liikkumavapaus, mutta karkaamisten suhteen kannattaa olla tiukkana, joskaan ei pidä liiotellakaan. Tavallisesti mies palaa kotiin karkuretkiltään katuvaisena ja häntä koipien välissä.

Mies oppii helposti koko joukon hauskoja temppuja, joita se mielellään esittää illanistujaisissa vieraille yleiseksi huvitukseksi. Suomalaisen miehen erikoisuutena ovat Pikku-Kalle-jutut, mutta harvemmin latinalaiset sitaatit, klasssista lukiota käyneitä lukuunottamatta. Italialaiset näyttävät niitä viljelevän enemmältikin. Sen sijaan he eivät harrasta uskallettujen vitsien kertomista ainakaan vieraiden naisten seurassa. Jotkut harvat suomalaiset miehet hoilottavat myös venäjänkielisiä lauluja. Silloin on kyseessä erittäin arvokas ja oppivainen yksilö.  Tuollaiset suoritukset kannattaa heti palkita ylimääräisillä herkkupaloilla ja päänsilityksillä, mistä miehet erityisesti pitävät.

Monissa miesyksilöissä ilmenevä harmillinen taipumus kertoa sota- tai kalajuttuja olisi pyrittävä jo alkuvaiheessa karsimaan lempeän tiukalla ankaruudella. Kiinnostus jalkapalloon kuten myös Formula 1-ajoihin varsinkin italialaisilla - ja suomalaisilla lisäksi myös jääkiekkoon - on sen verran sitkeää lajia, ettei niiden karsiminen ihan helpolla onnistukaan.

Miehen pito ei välttämättä tule kalliiksi, mutta töitä se kieltämättä teettää, varsinkin italialainen mies, joka on tottunut siihen, että alushousut ja sukatkin silitetään. Tietysti voi yrittää vähitellen totuttaa mies toisenlaisiin tapoihin. Omalla vastuulla, tietty. Kaiken kaikkikaan miehen pito on vaativa mutta antoisa harraste. Ja miesten emännillä on toisiaan tavatessaan hupaisaa kokemusten vaihtoa loputtomiin.