SATU  YLTI  OLYMPIA-KULTAAN  

Onpa taas syytä olla rinta rottingilla suomalaisena ja Italian suomalaisena. Kahdestakin syystä.

Ensinnäkin olympiakultaa otti näisssä kisoissa tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena - ja viidentenä suomalaisnaisena ylipäänsä kautta aikojen  -  Satu Mäkelä-Nummela.  Hän voitti trapissa tuloksella 91 (70+21) ja on kautta aikojen neljäs suomalainen kultamitalisti ammunnassa. Nuo luvut minunlaiselleni maallikolle eivät sano mitään, mutta voitto on historiallinen. 

Mäkelä-Nummelan tulos on jopa uusi olympiaennätys. Hänen finaalisarjaansa mahtui vain neljä ohilaukausta. Haulikkolajeissa kulta oli Suomen historian ensimmäinen. Vapaapistoolin kultaa  voitti 1956 Melbournessa ja olympiapistoolin 1964 Tokiossa Pentti Linnosvuo.   Vapaapistoolin kultaa Tokiossa voitti Väinö Markkanen.

Suomalaisia naisia ei siis ole aikaisemmin ollut olympialaisten voittajina kuin  nämä neljä suomalaista naista: Ludowika Jakobsson  voitti miehensä Walterin kanssa taitoluistelussa (talviolympialaisissa), Aale Tynni lyriikassa, Sylvi Saimo melonnassa ja Heli Rantanen keihäänheitossa. Älkää kysykö vuosilukuja.  Sylvi Saimo oli muistaakseni joskus 1950-luvulla ja kaksi ensimmäistä jo paljon aikaisemmin.  

Ihmekös, että tuli tippa silmään ja tulee vieläkin Sadulla, joka tajusi voittaneensa vasta katsoessaan  ensimmäisen kerran finaalin aikana tulostaululle.  Tippa tai useampikin oli tullut silmään  myös Ampumaliiton puheenjohtajalla,  kun kerran puhelinkin siitä kastui. Mutta nehän olivatkin onnen kyyneleitä.  Taisin lukea tuon Iltalehdestä.

Suomen edellinen olympiakulta kesäkisoissa on vuodelta 2000. Silloin purjehtijat Thomas Johanson ja Jyrki Järvi sekä kuulantyöntäjä Arsi Harju juhlivat kultaa.

Valentina Vezzalille jo kolmas olympiakulta miekkailussa

Toiseksi: totta kai me täällä Italiassa seuraamme myös italialaisia urheilijoita, minä ainakin nimenomaan naisia. Ja tänäänhän oli peräti kaksi italiatarta palkintopallilla naisten floretissa. Valentina Vezzali otti kultaa ja Margherita Granbassi pronssia. Myös neljännellä sijalla oli italiatar, ilman palkintoja jäänyt Giovanna Trillini. Hopean otti eteläkorealainen Nam Hyunhee.

Valentina on maailman menestynein miekkailija, sillä tämä oli jo hänen kolmas olympiakultansa. mainitakoon vielä, että Valentina on kotoisin ja asuu yhä meidän naapurikaupungissa, Jesissä, Anconan provinssissa, Marchen maakunnassa.  Olemme tosi ylpeitä hänestä!

Italialla oli muuten jo eilen kasassa peräti kahdeksan mitalia. Tänään voitti kultamitalin myös Giulia Quintavalle judossa alle 57-kiloisten sarjassa. 

Pidetään edelleen peukkuja sekä suomalaisille että italialaisille urheilijoille!  (RVC)

Tervetuloa uudelleen! Ja odotamme myös kommenttejanne!