Rovasti Veli-Matti Hynninen kertoo Loppiaisesta seuraavaa: 

Kumarrus Kuninkaalle

Idän tietäjät tulivat osoittamaan kunnioitusta vastasyntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Siihen viittaa joulukuusen latvassa oleva tähti. Myös joulukukkana käytetty punainen tai valkoinen joulutähti viittaa tähän. Pyhän yön kukkana joulutähti siis viestii Kristuksessa keskellemme laskeutuvasta jumalallisesta rakkaudesta.

Joskus joulutähti näyttäytyy valkoisena. Silloin sen sanomana on Jeesuksen äidin Marian puhtaus ja Jeesus-lapsen synnittömyys. Aina loppiaisen tähti kuitenkin viittaa ensisijaisesti pelastukseen, joka Betlehemistä koittaa kaikille: Kristuksessa kaikki kansat kohtaavat pelastuksen Tähän viittaa myös loppiaisen alkuperäinen nimi epifania, ilmestys. Jumala itse ilmestyy maailmaan Jeesuksessa Kristuksessa.

Kirkollisena juhlana loppiainen on joulua vanhempi. Juhla-aihe on vaihdellut eri vuosisatoina. Loppiaisena on juhlittu Kristuksen syntymää, Jeesuksen kastetta ja Kaanan häitä.

Jeesus-lasta kumartamaan tulleet kuninkaat, itämaan tietäjät juhlivat loppiaisena ja muistuttavat, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus antaa syvä kunnioituksensa maailmaan saapuvalle pelastukselle. Nuubian ja Arabian kuningas Melchior toi Jeesus-lapselle kultaa. Saabassa hallinnut Balthasar antoi lahjana mirhaa. Tarsiista seimelle ponnistanut Kaspar toi suitsuketta. Kulta on kuninkuuden, suitsuke rukouksen ja pappeuden, mirha uhrikuoleman vertauskuva. Eri maista tulleet, eri ikäiset tietäjät, muistuttavat samalla siitä, että kaikenikäiset ja kaikenrotuiset ihmiset seisovat samalla viivalla etsimässä tietä pelastukseen.

Kuvaus Jeesus-valosta tuo esille loppiaisen lähetysluonteen.Jeesus itse on koko maailman valo. Loppiaisen evankeliumi kuuluttaa, että joulun sanoma ei pysähdy vain Israeliin tai jonnekin, vaan se kuuluu kaikille kansoille. Loppiainen on lähetystyön luontainen juhlapäivä. Me käännymme sinua kohti Rakas Jeesus, Vapahtaja, me ojennamme kätemme pimeästä sinulle ja pyydämme:

Sytytä sydämeemme taivaasta tuomasi valo.

Elämä ei noteeraa vain vahvoja ja onnistuneita. Haavoittuvat ja heikkoutensa tunnustavat ovat myös miesten aatelia. Siksi – malja rakkaudelle!

Veli-Matti Hynninen


OIKEIN  ANTOISAA LOPPIAISTA KAIKILLE!  

T. Mansikan toimitus